Alles wat ik moet weten over het studiekeuzeproces van mijn kind

Wanneer begin je met het bezoeken van open dagen van HBO en WO?

Regelmatig krijg ik die vraag van ouders. Is dat het jaar voor het eindexamen of is dat te vroeg? Ik deel graag mijn ideeën met je daarover. Ook leg ik je uit, uit welke stappen een studiekeuzeproces bestaat.

Welke stappen moet je doorlopen om tot een passende studie te komen?

Voordat je weet wanneer je moet beginnen is het handig te weten, welke stappen er gezet moeten worden om tot een passende studiekeuze te komen.

Ik heb gemerkt dat het doorlopen van de volgende stappen, goed werkt:

  1. Ontdekken: Het fundament van een passende studie is zelfkennis. Zonder zelfkennis is het maken van een passende studie niet mogelijk.
  1. Oriënteren en verdiepen: Verzamelen en doorspitten van informatie over studies. Opstellen criteria waaraan studie moet voldoen. Oriënteren kan online of via het bezoeken van open dagen. Verdiepen doe je op meeloop/proefstudeerdagen
  2. Kiezen: Pas als je alle informatie op een rijtje hebt, kun je de juiste studie kiezen

Het bezoeken van open dagen zonder helder te hebben wie je bent, vind ik persoonlijk net zo iets als shoppen zonder te bedenken wat je nodig hebt. Je komt altijd met het verkeerde thuis.

Stap 1: Ontdekken wie je bent

Pubers zijn volop bezig te ontdekken wie ze zijn en eigenlijk stopt dat proces van zelfontdekking nooit. Nog iedere dag leer ik mezelf beter kennen. Ik neem aan dat dat bij jou niet anders is. Je zelf leren kennen is vaak een kwestie van ‘door schade en schande wijs worden’ en van  ‘vallen en opstaan’. Zo heb ik het tenminste ervaren. Lees maar eens op mijn site. Rond mijn 30 ste deed ik voor het eerst een DiSC test (je weet wel met die kleurtjes). Er ging een wereld voor me open. Had ik dat maar eerder geweten! Omdat de DiSC mij zoveel zelfkennis gebracht heeft, zet ik de Student Profiel Analyse (de ‘studieDiSC’ voor jongeren) in bij al mijn studiekeuze trajecten. Deze is af te nemen vanaf 13 jaar en geeft op positieve wijze inzicht in motivatie, drijfveren en karakteristieken van een jongere. Bekijk hier een voorbeeldrapport van de Student Profiel Analyse (SPA)

Stap 2: Oriënteren en verdiepen

Laat ik het maar eerlijk bekennen: het onderzoeken van studies is saai werk. Online is van alles te vinden op honderden sites, door de bomen zie je het bos niet meer. Logisch dat jongeren snel afgeleid zijn en moeite hebben hun aandacht bij de zoektocht te houden. Om die reden werk ik met het studiekeuze systeem Qompas. In dit systeem staan alle studies helder en objectief omschreven, kunt zien wat je er mee ‘wordt’, wanneer open dagen zijn…ideaal! Met geconcentreerd uitpluizen kun je een heleboel uitzoekwerk thuis doen en een goede voorselectie in studies maken. Dat scheelt een boel bezoeken aan open dagen en dus een hoop vrije zaterdagen. De geselecteerde studies die dan overblijven raad ik aan gericht te bezoeken. De kalender met alle open dagen vind je  hier

Bereid open dagen goed voor! Tips voor het voorbereiden van bezoeken aan open dagen kun je hier lezen. Evalueer de bezoeken aan open dagen thuis. Stel vooraf criteria op. Beoordeel de studies op deze criteria. Voor de studies die het beste passen, raad ik aan om proefstudeerdagen of meeloopdagen te volgen. Deze kun je vinden op de websites van de universiteiten en hbo’s. Op deze dagen kun je je verder in studies verdiepen.

Stap 3: kiezen

Je merkt het: er komen heel wat stappen en er komt heel wat tijd kijken voordat je een passende studie hebt gevonden. Valt je keuze op een numerus fixus studie (welke dat zijn lees je hier) dan moet je je opgeven voor 15 januari. Voor andere studies geef je je op voor 1 mei. Nadat er gekozen is volgt een matchingsgesprek waarin gekeken wordt of capaciteiten en ambitie van de aankomend student matchen met de gekozen opleiding. Pas daarna word je toegelaten.

Tijdspad

Terugkomend op de vraag: Wanneer begin je nu met de oriëntatie van een vervolgstudie van jouw kind?

Zoals je ziet, gaat er heel wat water door de Rijn voordat je bent waar je wil zijn: Het vinden van een passende studie. Ik raad daarom aan al in de vierde of anders uiterlijk begin vijfde klas bij VWO te beginnen met het oriënteren op een studie. Bij de HAVO is begin vierde een goed moment.

Zeer goed beoordeeld

Hulp nodig?

Uit mijn onderzoek dat ik recent hield onder ouders van bovenbouw leerlingen blijkt dat 42% van de ouders hulp kan gebruiken bij het studiekeuzetraject van hun kind. Die hulp bied ik graag!

Mijn Studiekeuze Bootcamps duren zijn doelgericht en concreet. In ca 4,5 uur en help ik jongeren in hun zelfinzicht te vergroten en een passende Studie Top 5 op te stellen. We vragen brochures aan, plannen open dagen en bereiden vragen voor. Het resultaat wordt beoordeeld met een 8,5. Ook stellen we een concreet actieplan op zodat je precies weet wat nodig is om tot een passende studie te komen.

Klik hier voor mijn werkwijze en hier om je op te geven voor een studiekeuzebootcamp