Folkshojskole in Denmark

In Denemarken zijn ca 60 Volkshogescholen. Ook Zweden, Noorwegen en Finland kennen deze bijzondere vorm van onderwijs.

Het zijn scholen waar je met jongeren met een zelfde interesse andere dingen (bijvoorbeeld Japans, muziek, sport, toneel) doet en leert dan op een ‘normale’ school. Op een Volkshogeschool in Scandinavië woon je ook. Je deelt vaak een kamer met iemand anders en je bent met elkaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de school (keuken, corvée). Je wordt ingedeeld in een familie, waarmee je veel samen optrekt en je heel close bent.

In Denemarken doen ze het anders

In Denemarken gaan jongeren tot hun 16 naar een middenschool. Pas daarna kiezen ze voor een niveau zoals bij ons het vmbo, de havo of het vwo. Na de middenschool gaan jongeren naar het praktisch onderwijs of naar het theoretisch. Deze laatste kan je op verschillende niveaus doen. De Deense jongeren hebben weinig haast met school. Waarom zou je ook? Je kan je hele leven nog werken en dat doen de Denen ook. Bijna alle mannen en vrouwen werken (met veel plezier) full time.

Na de middelbare school gaan veel jongeren voordat ze gaan studeren naar één van de vele Volkshogescholen die er zijn. Volkshogescholen zijn scholen waar geen vakken zijn, zoals bij ons op school maar er zijn thema’s: bijvoorbeeld muziek maken, politiek, discussieren, filosofie, toneel spelen, kano leren bouwen, leren filmen, in een moestuin werken en heel veel sporten!

Wie ben ik?

Jongeren in Denemarken bezoeken soms wel drie of vier verschillende scholen (4 x 20 weken en tussendoor werken ze), zo leuk vinden ze het daar. Je leert er andere dingen: Wie je zelf bent, wat jij aan deze wereld wil bijdragen, wat je interesses nou écht zijn. Dat is handig voor het kiezen van de juiste studie. Door de intensieve manier van samenleven maak je vrienden voor het leven. Je kunt ook dingen leren die je misschien al heel lang wil; leren filmen, een musical maken, breien, Japans leren, juwelen leren maken, etc etc, je kan het zo gek niet bedenken. Het is ook een goede voorbereiding voor wie naar een kunst- of filmacademie wil maar zijn portfolio nog niet goed genoeg/compleet vindt om aan een selectie deel te nemen. Je portfoliio kan je hier onder professionele begeleiding op orde maken.

Deense jongeren nemen de tijd

Veel jongeren in Denemarken gaan pas op hun 20 ste of nog later studeren. Ze weten dan beter wie ze zijn en welke studie ze willen gaan doen. Studie uitval is in Denemarken ook aanzienlijk lager dan in NL.

Benieuwd geworden? Bekijk dit filmpje maar eens.

En de taal dan?

Op de meeste Volkshogescholen is de voertaal Deens. De Denen spreken echter heel goed Engels. Zij leren dat al vanaf de basisschool. Dus je kan je altijd redden. Sommige scholen zijn internationaal en daar is de voertaal Engels. Dat is voor veel Nederlandse jongeren misschien toch leuker.

Ziet er leuk uit maar het is vast heel duur….

Veel mensen denken dat een symester op een Volks Hogeschool duur is. Dat valt enorm mee. Er worden voor korte verblijven (3- 4 weken in de zomer) commerciele prijzen gerekend maar blijf je langer dan 13 weken dan betaalt de Deense overheid veel mee. Niet alleen voor de Deense jongeren maar ook voor Europese. Goed hè? Vaak kost het verblijf  rond de €1200 per maand maar dan heb je dus een dak boven je hoofd, te eten, leer je interessante dingen en heb je de tijd van je leven!.  Dat lijkt me goed geprijsd.

Op reis…

De Deense Volkshogescholen liggen over heel Denemarken verspreid. Onlangs ben ik een paar dagen naar Denemarken toe gegaan (met de trein of de Flixbus ben je er zo), heb ik er een autootje gehuurd en ben ik verschillende scholen langs gegaan. Ik was onder de indruk van heel veel scholen

In oude kastelen

Veel Volks Hogescholen zijn gevestigd in prachtige oude gebouwen die op schitterende locaties in de bossen liggen. Soms zelfs oude kastelen of oude landhuizen. Ze hebben geweldige sportfaciliteiten en de gezamelijke ruimtes zijn gezellig en netjes. Er wordt voor je gekookt, maar er is wel een corvée rooster, je doet je eigen was en houd je eigen kamer schoon. ’s Avonds is er een gezellig programma of je maakt het zelf gezellig in de leuke huiskamer met een enorme spelletjeskast. Je eigen kamer is vaak eenvoudig maar kun je zelf leuk maken. Het is tenslotte jouw kamer voor ca 20 weken. Denemarken is ongeveer net zo groot als Nederland maar er wonen maar 6 miljoen mensen waardoor er bij alle scholen veel ruimte om je heen is. Heerlijk!

Kasteel waar één van de Volkshogescholen gevestigd is.

Spelletjeskast in Bosei.dk

Volkshogeschool die helemaal op Japan gericht is. Je kan er oa de Japanse taal leren maar ook verschillende Japanse vechtsporten. Ook Cosplay staat op het programma.

Slaapzalen

Toneel en creatie

Klimmuur en mountainbike parcours

Een van de wat nieuwere scholen. Deze is helemaal gericht op duurzaamheid en natuur.

“Waar droom jij van?” Staat er op dit dak. Welke droom wil jij waarmaken?

Deze school is heel creatief. Filosofie, debat, kunst, film, muziek….is waar de jongeren voor komen.

Het Klankhuis, of te wel de muziekhal waar allerlei verschillende muziekinstrumenten te vinden zijn.

Veel scholen hebben een eigen moestuin.

Transport

Zo maar een programma van één van de scholen

Ben je nieuwsgierig geworden?

Bel me gerust. Ik help je graag verder om jouw ideale Volkshogeschool te vinden. Eén van mijn eigen kinderen heeft een jaar op één van scholen verbleven en vond het er helemaal geweldig. Inmiddels heb ik mijn kennis en ervaring met meerdere Nederlandse jongeren gedeeld. Ook zij kwamen allemaal enthousiast en zelfverzekerder terug. Misschien ook iets voor jou?

Zoek een school die past bij jouw interesses. Klik hier voor de database voor alle Volkshogescholen in Denemarken: