Studiekeuze werkwijze

Een Studiekeuze bootcamp is een investering voor het leven!

Ontzettend trots ben ik op de geweldige uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Deze werd gehouden onder 2500 jongeren die sinds 2016 deelnamen aan een Studiekeuze bootcamp. Ze tonen aan dat de investering in een studiekeuze bootcamp de moeite waard is!

De resultaten tonen aan dat jongeren onder mijn begeleiding (en die van mijn collega’s die ook met de Studiekeuze bootcamp methode werken) werkt.  99 % raadt ons aan en 95% is blij met zijn gekozen studie en is van plan deze af te maken. Dat zegt genoeg!

Wat het KTO nog meer aantoont is dat een bewuste studiekeuze ook leidt tot minder studievertraging, heel veel later werkplezier en het snel vinden van een passende baan. Deelname aan een studiekeuze bootcamp is daarmee een investering voor het leven!

Benieuwd naar wat jongeren zeggen over de Studiekeuze Bootcamp?

Kijk maar eens naar de reacties van deze jongeren en zie de uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Filmpjes van reacties van oud deelnemers vind je hier

Infographic van de uitkomsten van ons KTO zijn hier te vinden

Bijna uit je studiekeuze maar nog niet helemaal? Studiekeuze Pitstop!

Nog niet helemaal uit jouw studiekeuze? 1 Mei komt eraan! Heb jij al een redelijk beeld van wat je wil gaan studeren maar ben je er nog niet helemaal uit? Twijfel je tussen bepaalde studies die naar jouw idee op elkaar lijken en wil je van een onafhankelijke expert horen wat nu precies de verschillen zijn?  Ben je op zoek naar vergelijkbare of alternatieve studies voor bijvoorbeeld een bepaalde numerus fixus studie? Wil je graag een bepaalde studie doen maar kan dat nou nét niet in jouw favoriete studentenstad en wil je nu weten welke studie er het meeste op lijkt zodat je wél in deze leuke stad kan studeren? Ik hielp sinds 2015 meer dan 1500 jongeren bij hun studiekeuze en help jou ook graag! Ik zet alternatieve studies snel en professioneel voor jou op rij. Lees meer

talentmanagement en jongeren

‘Uitgeloot’…bij je numerus fixus. Wat nu?

Uiterlijk 15 april is het weer zo ver…de uitslagen van de numerus fixus studies 2024 worden via studielink bekend gemaakt. Altijd een heel spannend moment…je droomt van een toekomst als arts, psycholoog, mondzorgkundige of criminoloog, doet mee met een selectie….doet heel erg je best, schrijft een goede motivatiebrief, leert hard de toetsstof, wacht af en dan ondanks alle moeite….’Uitgeloot’…Wat nu? Je droom in duigen, je hoop van de afgelopen weken vervlogen. Wat nu? Hoe krijg je snel de alternatieven op een rij? Ik heb passende alternatieven zonder numerus fixus al voor je uitgezocht en op een rij gezet. App me en ik stuur je de lijst. Lees meer

passende studie keuze maken. hoe dor je dat?

Wat zijn de leukste studentensteden?

In Nederland zijn er momenteel zo’n 17 studentensteden.  Iedere studentenstad heeft weer een andere samenstelling door de studies die er te vinden zijn. De grotere steden hebben over het algemeen het grootste aanbod aan verschillende studies. Wat zijn de leukste studentensteden?

Iedere Nederlandse stad heeft wel één of meerdere mbo-, hbo- of wo-scholen. Als je het zo bekijkt is iedere stad automatisch een studentenstad. Over het algemeen heeft een studentenstad meer dan 10.000 studenten en staat ze bekend om haar bruisende uitgaansleven en vele studentenverenigingen. Voorbeelden van typische studentensteden zijn Delft, Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Een informatief blog waarin de verschillen per stad worden aangegeven en waar je ook de gemiddelde kamerhuur in een stad vermeldt, is dit blog 

Lees meer

Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Het is echt ontzettend lastig voor hem om er serieus mee om te gaan.
En ik loop echt compleet vast met hem. Voel me zo machteloos hierin. Ik begrijp echt niet waarom hij zo blokkeert en er niet over na willen denken.
Ik ga vanavond er weer met hem over hebben. Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Deze app ontving ik vanochtend van een moeder. Haar zoon is gestopt met zijn studie en weigert verder na te denken over zijn studiekeuze. Zo lastig voor zowel hem als haar! Hoe kun je helpen?

Lees meer

De juiste studie kiezen voor een neurodivers kind

Generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen

We zien (grote) verschillen tussen wat wij als ouders belangrijk vonden bij het maken van een studiekeuze en de keuze voor een baan met die van onze kinderen. En onze keuzes zijn weer anders dan die van onze ouders en voorouders. Goed om eens stil te staan bij de generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen.

Waar komen die verschillen vandaan? Je kunt ze toewijzen aan de verschillen tussen de generaties. Elke generatie kent eigen gedragingen en kenmerken. Waarbij de ene generatie vrije tijd/work-life balance belangrijk vindt, vindt de andere generatie baanzekerheid of verbinding en loyaliteit belangrijk. Onlangs kwam ik een mooie podcast tegen over dit onderwerp. Ik kan deze je zeker aanraden. Lees meer

Waarom slimme kinderen domme keuzes maken

Enige tijd geleden stuurde een collega een heel goed artikel uit de Correspondent door. Ik heb het in de vakantie nog eens rustig opnieuw gelezen.

(On)verstandige keuzes

De strekking van het verhaal is waarom een mens denkt ‘verstandige’ keuzes te moeten maken als het om loopbaan en studiekeuze gaat. Keuzes met het hoofd in plaats van het hart. Als kind droomde je ervan om leeuwentemmer te worden, archeoloog of een ander passioneel beroep. Helaas ging je rechten of bedrijfskunde studeren, sleep je jezelf nu van vergadering naar vergadering, sta je lang in de file, kijk je uit naar het weekend en je vakantie maar adviseer je nu je eigen kind om toch vóóral wat met techniek te gaan doen want daar zit de toekomst. En zo herhaalt de geschiedenis zich zoals wel vaker het geval is. Lees meer

10 % zomerkorting in juli en augustus

“Waar doe ik al die stomme vakken voor?”

Een veelgehoorde vraag van pubers die gedemotiveerd zijn voor school. ‘Omdat het moet’ of ‘iedereen het doet’ zijn vaak geen motiverende en bevredigende antwoorden. Bij veel jongeren helpt het hebben van een duidelijk doel om de motivatie te verhogen. Een duidelijk beeld van wat er ná de middelbare school ‘op je ligt te wachten’, kan daarom stimulerend werken. Volg een Summer Studiekeuze bootcamp®  en ontvang 10% zomerkorting in juli en augustus en krijg meer zicht op dat wat er na de middelbare school allemaal ’te koop’ is.

Tijdens een studiekeuze bootcamp ®  krijgt een deelnemer in vier uur tijd zowel inzicht in hetgeen hem of haar motiveert als de studies en banen die daar bij passen. Op de vraag: “Waar doe ik al die stomme vakken voor?” kan jouw kind dan zelf antwoord geven: omdat het jou brengt naar jouw volgende doel in jouw leven. Lees meer

Help mijn kind heeft nog geen studiekeuze gemaakt

Wie volgend jaar aan een HBO of Universiteit wil studeren, moet zich idealiter voor 1 mei inschrijven bij Studielink.

Dit betekent echter niet dat de aankomend student dan al zijn definitieve keuze gemaakt moet hebben. Hij of zij mag zich voor maximaal vier studies inschrijven en kan in de zomermaanden bedenken (of na het meedoen van matchinggesprekken) welke studie het beste past en kan zich weer voor drie uitschrijven. Hiermee ‘wint’ hij of zij een aantal maanden voor zijn studiekeuze oriëntatie. Dat kunnen veel scholieren wel gebruiken en kan voorkomen dat er ‘dan maar een Tussenjaar’ wordt genomen.

Na 1 mei kan men zich ook nog inschrijven maar de studie of opleiding behoudt zich het recht voor een student te weigeren of extra voorwaarden te stellen aan de inschrijving. Niet onmogelijk dus maar beter om dat te voorkomen. Lees meer

Herinvoering basisbeurs, hoe zit het?

Alle studenten in het hoger onderwijs (hbo en universiteit), die nog recht hebben op een prestatiebeurs, ontvangen vanaf studiejaar 2023-2024 weer een basisbeurs. Ook krijgen studenten die tijdens het leenstelsel geen basisbeurs ontvingen een tegemoetkoming van de overheid. Het wetsvoorstel is reeds door de Tweede Kamer aangenomen. Het definitieve besluit zal waarschijnlijk door de eerste kamer in juli genomen worden.

Vraagt u zich af wat er nu precies gaat veranderen? Waar heeft uw (studerende) kind (nog) recht op heeft?

In dit blog wordt de nieuwe situatie door oudervoorlichter Hermien Miltenburg helder en goed uitgelegd.

Pech generatie

Voor sommige studenten die al studeren en net tussen wal en schip dreigen te vallen (de zogenaamde pech generatie) kan het aantrekkelijk zijn om hun studiefinanciering zo snel mogelijk tijdelijk ( tot september) stop te zetten, inclusief het studentenreisproduct. Hiermee sparen zij het recht om in september gebruik te kunnen maken van het nieuwe basisbeurssysteem.

Op deze pagina van de overheid kunt precies lezen wat uw kind NU moet doen om straks zo veel mogelijk maanden basisbeurs te ontvangen. Hoe dit in zijn werk gaat, wat de overwegingen en wat de gevolgen kunnen zijn.