Studie shoppen

Vraag een willekeurige ouder wat hij zijn kind in zijn werkende leven toewenst en 9 van de 10 zal zeggen: Als hij of zij maar gelukkig wordt!

‘Gelukkig worden’ hangt in onze samenleving echter sterk samen met de plek die je in de maatschappij verwerft. Het kiezen van de juiste studie is een zeer gelukbepalende factor. In het woud van meer dan 300 HBO studies en 200 WO studies is er nogal wat te kiezen. Ik ben iedere dag weer verrast hoeveel mooie studies er in Nederland zijn. Ik durf te wedden dat jij er maar 20 % kent.

Studie kiezen hoe pak je dat gestructureerd aan?

Het kiezen van een studie wordt door jongeren weinig gestructureerd aangepakt. In het beste geval bezoeken jongeren (met of zonder hun ouders) een paar open dagen en lopen dan ’toevallig tegen een studie aan’. Ik noem dat ‘studieshoppen’. Maar net als bij gewoon shoppen geldt dat als je niet van te voren bedenkt wat je nodig hebt, de kans heel groot is dat je met de verkeerde studie thuis komt. Ik pleit daarom voor een meer gestructureerde en gerichtere aanpak en heb mijn werkwijze daarop afgestemd: persoonlijk, praktisch en concreet

Persoonlijk boodschappenlijstje maken

Gericht een studie kiezen verschilt niet van gericht boodschappen doen: maak een boodschappenlijst. Wat heb je nodig? Welke studie past bij wie je bent, wat je kan en wat je wil? Welke taken motiveren jou? Waar krijg je energie van? Wanneer ben jij niet meer te stoppen? Wat zijn je lievelingsvakken? Waar droom je van? Wie inspireert jou? Wat zou je doen als je een miljoen zou winnen? Dat zijn naar mijn idee de vragen waarover het moet gaan.

Maak een actieplan

Lees over studies op internet. Praat erover met elkaar. Onderzoek of er een numerus fixus op zit, wanneer de online open dagen zijn, hoe je kan netwerken en je een volledig beeld kan vormen óók als de meeloopdagen misschien dit jaar niet door gaan. Bereid vragen voor en maak een tijdlijn. Plan alles in.

Besteed het uit

Ingewikkeld? Welnee? Ik doe dit dagelijks en heb al meer dan 600 jongeren aan een passende studie geholpen. In 4 uur zorg ik voor meer zelfinzicht, een passende studie Top 5 en een studiekeuze actieplan. Kun jouw kind gericht en gestructureerd met zijn of haar studiekeuze aan de slag. Dat geeft motivatie en rust. Het leven is door Corona al lastig genoeg toch?

Meer weten? Bekijk mijn werkwijze