Hulp bij studiekeuze

Onderzoek onder ouders

Afgelopen maanden heb ik een onderzoek onder ouders van bovenbouw leerlingen gehouden. Ik wilde weten hoe zij de begeleiding vanuit het decanaat bij het maken van de studiekeuze van hun zoon of dochter, beoordeelden en of zij hulp hierbij kunnen gebruiken.

Uitkomsten

Onderstaand tref je de uitkomsten van mijn onderzoek aan waaraan ruim honderd ouders deelnamen.

  • 15 % van de ouders is tevreden over de begeleiding van het decaan bij de studiekeuze. 41% beoordeelt deze met ‘matig’ of ‘slecht’ dus met een onvoldoende.
  • 57% van de ouders vindt de studiekeuze van zijn of haar kind, de primaire verantwoordelijkheid van de ouder. 24 % vindt dat de jongere zelf de grootste verantwoordelijkheid hiervoor draagt.
  • 42% van de ouders geeft aan hulp te kunnen gebruiken bij het bepalen van de studiekeuze van zijn of haar kind.
  • Bijna 60% zou graag willen dat studiekeuze begeleiding professioneler vanuit school wordt georganiseerd en wil hier €50,- of meer aan bijdragen.

Waarom zo weinig hulp bij studiekeuze?

Twee weken geleden schreef ik mijn blog over falend studieadvies . Dit blog schreef ik naar aanleiding van de televisie uitzending van ‘Stand van het land’ waarin uitgerekend wordt wat studie uitval de Nederlandse samenleving kost. Onvolledige voorlichting, onduidelijkheid over carrièreperspectief van een studie en te weinig zelfkennis van jongeren zelf, resulteert al jaren in een studie- uitval van 1 op de 3 studenten. Waarom doen scholen hier dan niet aan, zou je denken? Waarom bieden zij niet meer hulp bij studie keuze? Dit heeft een heel eenvoudige reden: een verkeerde studiekeuze van een jongere voelt een school niet in zijn portemonnee. Jij en je kind voelen die verkeerde keuze echter des te meer. Studeren kost jaarlijks gemiddeld €12.000,- (Nibud).

Welke studie past bij mij

Een verkeerde studiekeuze kost naast geld ook veel energie. Het geeft zorgen, het leidt tot onzekerheid, demotivatie en twijfel over persoonlijk kunnen. Ik denk dat iedere ouder zijn kind deze ellende wil besparen. Zo lang de minister van Onderwijs echter geen financiële prikkel creëert zal studiekeuze begeleiding op middelbare scholen, een ondergeschoven kindje blijven dat decanen naast hun lesgeven ‘erbij doen’. En dus moet u zelf het initiatief en de verantwoordelijkheid voor deze studiekeuze begeleiding nemen. Ik help u daarbij graag! Lees wat mijn drijfveren daarin zijn en wat mijn werkwijze is