Wordt onze jeugd conservatiever?

De jongeren van nu zijn anders dan voorgaande generaties: minder vrij. Ze houden elkaar via het internet nauwlettend in de gaten en worden verleid door traditionele ideeën over man en vrouw. Waar komt dit nieuwe conservatisme vandaan?

Vandaag las ik in de Groene Amsterdam een heel boeiend artikel over nieuw conservatisme bij jongeren. Drie grote internationale studies die onlangs verschenen laten deze trend eveneens zien. Conservatieve waarden zouden het overnemen binnen Generatie Z en bovendien zouden jongeren twijfelen aan de waarde van de democratische rechtsstaat. Het is een wereldwijd fenomeen: van Zuid-Korea tot West-Europa en Noord-Amerika grijpen jongeren naar religie, zeggen vooral jongens dat het feminisme te ver is gegaan, en worden lhbtqi+-rechten in twijfel getrokken.

Lees meer

Wetenschappelijk bewezen: meer studievoorlichting voorkomt studie-uitval

Dat is toch logisch? Soms verbaast je de uitkomst van een onderzoek niks…. Maar toch fijn dat het nu wetenschappelijk wordt aangetoond:

Wanneer aankomende studenten een weloverwogen studiekeuze maken, zorgt dit voor meer tevredenheid tijdens de studie en minder uitval

Een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam heeft nieuwe inzichten opgeleverd over het verband tussen het studiekeuzeproces van aankomende studenten, de aansluiting met hun gekozen bacheloropleiding, en hun studiesucces in het eerste jaar.

De onderzoekers stellen dat goede voorlichting aan aankomende studenten helpt bij het terugdringen van de uitval in het eerste jaar.

Hoge uitval aanleiding voor onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek waren de hoge uitvalcijfers onder eerstejaarsstudenten in Nederland. Lees meer

Zo vind je een studentenkamer

Eindeloos hospiteren….Hoe kom je aan een studentenkamer in tijden van hoge woningnood en torenhoge huurprijzen?

NOS maakte een mooie podcast die ik zeer de moeite waard vond.

Belangrijkste tips naar mijn idee:

1. Schrijf je (heel) vroeg in bij studentenhuisvesting organisaties zoals Duwo en SSH of een andere studentenhuisvestingaanbieder die in een bepaalde stad actief is. (Dan moet je natuurlijk wel weten waar je wil gaan studeren natuurlijk). Dat vergroot je kans aanzienlijk. Hoe eerder je inschrijft, hoe hoger de kans. Goede reden om dus actief met jouw studiekeuze aan de slag te gaan. Lees meer

Actuele lijst met open dagen Najaar 2024

Yes dit schooljaar gaat het gebeuren! Jij gaat dit jaar jouw studie kiezen. Mijn tip: Of je nu een Tussenjaar neemt of eindexamen doet…begin op tijd! Voordat je het weet is het januari en begint de stress….

Een volledig studiekeuze traject neemt namelijk ongeveer een jaar in beslag. Zo lang? Ja zo lang! Het is immers een heel belangrijke keuze voor jouw verdere leven. Belangrijk om die bewust en gestructureerd te maken dus. Hoe doe je dat? Lees meer

Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Het is echt ontzettend lastig voor hem om er serieus mee om te gaan.
En ik loop echt compleet vast met hem. Voel me zo machteloos hierin. Ik begrijp echt niet waarom hij zo blokkeert en er niet over na willen denken.
Ik ga vanavond er weer met hem over hebben. Hoe motiveer ik mijn kind voor zijn of haar studiekeuze?

Deze app ontving ik vanochtend van een moeder. Haar zoon deed onlangs eindexamen en weigert verder na te denken over zijn studiekeuze. Zo lastig voor zowel hem als haar! Hoe kun je helpen?

Lees meer

Studiekeuze werkwijze

Een Studiekeuze bootcamp is een investering voor het leven!

Ontzettend trots ben ik op de geweldige uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Deze werd gehouden onder 2500 jongeren die sinds 2016 deelnamen aan een Studiekeuze bootcamp. Ze tonen aan dat de investering in een studiekeuze bootcamp de moeite waard is!

De resultaten tonen aan dat jongeren onder mijn begeleiding (en die van mijn collega’s die ook met de Studiekeuze bootcamp methode werken) werkt.  99 % raadt ons aan en 95% is blij met zijn gekozen studie en is van plan deze af te maken. Dat zegt genoeg!

Wat het KTO nog meer aantoont is dat een bewuste studiekeuze ook leidt tot minder studievertraging, heel veel later werkplezier en het snel vinden van een passende baan. Deelname aan een studiekeuze bootcamp is daarmee een investering voor het leven!

Benieuwd naar wat jongeren zeggen over de Studiekeuze Bootcamp?

Kijk maar eens naar de reacties van deze jongeren en zie de uitslagen van ons klanttevredenheidsonderzoek 2024.

Filmpjes van reacties van oud deelnemers vind je hier

Infographic van de uitkomsten van ons KTO zijn hier te vinden

Bijna uit je studiekeuze maar nog niet helemaal? Studiekeuze Pitstop!

Nog niet helemaal uit jouw studiekeuze? 1 Mei komt eraan! Heb jij al een redelijk beeld van wat je wil gaan studeren maar ben je er nog niet helemaal uit? Twijfel je tussen bepaalde studies die naar jouw idee op elkaar lijken en wil je van een onafhankelijke expert horen wat nu precies de verschillen zijn?  Ben je op zoek naar vergelijkbare of alternatieve studies voor bijvoorbeeld een bepaalde numerus fixus studie? Wil je graag een bepaalde studie doen maar kan dat nou nét niet in jouw favoriete studentenstad en wil je nu weten welke studie er het meeste op lijkt zodat je wél in deze leuke stad kan studeren? Ik hielp sinds 2015 meer dan 1500 jongeren bij hun studiekeuze en help jou ook graag! Ik zet alternatieve studies snel en professioneel voor jou op rij. Lees meer

talentmanagement en jongeren

‘Uitgeloot’…bij je numerus fixus. Wat nu?

Uiterlijk 15 april is het weer zo ver…de uitslagen van de numerus fixus studies 2024 worden via studielink bekend gemaakt. Altijd een heel spannend moment…je droomt van een toekomst als arts, psycholoog, mondzorgkundige of criminoloog, doet mee met een selectie….doet heel erg je best, schrijft een goede motivatiebrief, leert hard de toetsstof, wacht af en dan ondanks alle moeite….’Uitgeloot’…Wat nu? Je droom in duigen, je hoop van de afgelopen weken vervlogen. Wat nu? Hoe krijg je snel de alternatieven op een rij? Ik heb passende alternatieven zonder numerus fixus al voor je uitgezocht en op een rij gezet. App me en ik stuur je de lijst. Lees meer

passende studie keuze maken. hoe dor je dat?

Wat zijn de leukste studentensteden?

In Nederland zijn er momenteel zo’n 17 studentensteden.  Iedere studentenstad heeft weer een andere samenstelling door de studies die er te vinden zijn. De grotere steden hebben over het algemeen het grootste aanbod aan verschillende studies. Wat zijn de leukste studentensteden?

Iedere Nederlandse stad heeft wel één of meerdere mbo-, hbo- of wo-scholen. Als je het zo bekijkt is iedere stad automatisch een studentenstad. Over het algemeen heeft een studentenstad meer dan 10.000 studenten en staat ze bekend om haar bruisende uitgaansleven en vele studentenverenigingen. Voorbeelden van typische studentensteden zijn Delft, Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Een informatief blog waarin de verschillen per stad worden aangegeven en waar je ook de gemiddelde kamerhuur in een stad vermeldt, is dit blog 

Lees meer

De juiste studie kiezen voor een neurodivers kind

Generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen

We zien (grote) verschillen tussen wat wij als ouders belangrijk vonden bij het maken van een studiekeuze en de keuze voor een baan met die van onze kinderen. En onze keuzes zijn weer anders dan die van onze ouders en voorouders. Goed om eens stil te staan bij de generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen.

Waar komen die verschillen vandaan? Je kunt ze toewijzen aan de verschillen tussen de generaties. Elke generatie kent eigen gedragingen en kenmerken. Waarbij de ene generatie vrije tijd/work-life balance belangrijk vindt, vindt de andere generatie baanzekerheid of verbinding en loyaliteit belangrijk. Onlangs kwam ik een mooie podcast tegen over dit onderwerp. Ik kan deze je zeker aanraden. Lees meer