talentmanagement en jongeren

Shit ‘uitgeloot’…wat nu?

Altijd een heel verdrietig moment…je droomt van een toekomst als arts, psycholoog, mondzorgkundige of criminoloog, doet mee met een selectie….doet heel erg je best, schrijft een goede motivatiebrief, leert hard de toetsstof, wacht af en….komt er niet doorheen. Shit ‘uitgeloot’…wat nu? Je droom in duigen, je hoop van de afgelopen weken vervlogen. Wat nu? Hoe krijg je snel de alternatieven op een rij? Ik heb passende alternatieven zonder numerus fixus al voor je uitgezocht en op een rij gezet. App me en ik stuur je de lijst.

Alternatieven op een rij

 

Wat is een goed alteratief dan nu? Wat is een goede ‘parkeerstudie’? Wat als je volgend jaar weer niet ‘inloot’, is het toekomst perspectief van deze studie dan passend? Zie je jezelf dat werk dan later ook doen?

Wat is een passend alternatief voor geneeskunde bijvoorbeeld: farmaceutische wetenschappen, bewegingswetenschappen, verpleegkunde of gezondheid & voeding? Allemaal zonder numerus fixus en dus in overweging te nemen.

Wat is een goed alternatief voor criminologie? Toegepaste psychologie, politiekunde, security management of integrale verligheidskunde of toch maar de nieuwe Associate Degree zorg & veiligheid?

Ook de alternatieven zijn weer legio…wat zijn de exacte verschillen en wat ga je er later mee worden of doen?  Juist dat is voor heel veel jongeren onduidelijk. Het gaat bij een studie immers niet alleen om wat je leert maar vooral ook wat je er later mee wordt.

Maar kennis van 20 beroepen

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren slechts een voorstelling kunnen maken bij ongeveer 20 beroepen. Ze (denken te) weten wat de brandweerman doet, wat een ondernemer, dokter, leraar en directeur doet maar wat die andere duizenden beroepen inhouden, hebben ze geen notie van en hun ouders vaak ook niet. Door mijn eerdere beroep in het Human resource vakgebied en als recruiter, weet ik wél wat die beroepen inhouden. Ik weet precies uit welke taken zo’n beroep bestaat en welke kwaliteiten je ervoor in huis moet hebben. Zo zie je vaak dat de motivatie om geneeskunde te willen studeren ingegeven is door de behoefte om een ander te helpen. Welk studie alternatief past daar dan het beste bij? Iedere dag vind ik het weer een uitdaging om daar met jongeren over in gesprek te gaan.

Kom nog snel voor een studiekeuze bootcamp

Heb jij vandaag ook een …’Shit ‘uitgeloot’…wat nu?’ gevoel? Als je me een app stuurt, stuur ik jou de gehele lijst met alternatieven toe.  Deze kun je bestuderen. Je zal zien dat er nog heel veel interessante studies zijn die een goed alternatief kunnen zijn voor jouw droomstudie. Van veel zul echter je vast nog nooit gehoord hebben. Wil je snel overzicht voor een plan B? Boek dan een Studiekeuze bootcamp bij mij en kom een dagdeel langs om samen de best passende te vinden.

Lijkt het te kort dag? Overweeg je daarom ‘maar’ een Tussenjaar? Lees dan mijn slimme tips om toch tot een studiekeuze te komen en nog per 1 september te kunnen gaan studeren.