talentmanagement en jongeren

‘Uitgeloot’…bij je numerus fixus. Wat nu?

Uiterlijk 15 april is het weer zo ver…de uitslagen van de numerus fixus studies 2024 worden via studielink bekend gemaakt. Altijd een heel spannend moment…je droomt van een toekomst als arts, psycholoog, mondzorgkundige of criminoloog, doet mee met een selectie….doet heel erg je best, schrijft een goede motivatiebrief, leert hard de toetsstof, wacht af en dan ondanks alle moeite….’Uitgeloot’…Wat nu? Je droom in duigen, je hoop van de afgelopen weken vervlogen. Wat nu? Hoe krijg je snel de alternatieven op een rij? Ik heb passende alternatieven zonder numerus fixus al voor je uitgezocht en op een rij gezet. App me en ik stuur je de lijst.

Alternatieven op een rij

Wat is dan nu een goed alteratief?  Wat is een goede ‘parkeerstudie’? Wat als je volgend jaar weer niet ‘inloot’, is het toekomst perspectief van je ‘parkeer’ studie dan passend? Zie je jezelf dat werk dan later ook doen?

Wat is een passend alternatief voor geneeskunde bijvoorbeeld: farmaceutische wetenschappen, bewegingswetenschappen, verpleegkunde of gezondheid & voeding? Allemaal zonder numerus fixus en dus in overweging te nemen.

Wat is een goed alternatief voor criminologie? Toegepaste psychologie, politiekunde, security management of integrale verligheidskunde of misschien de nieuwe Associate Degree zorg & veiligheid?

Ook de alternatieven zijn weer legio…wat zijn de exacte verschillen en wat ga je er later mee worden of doen?  Juist dat is voor heel veel jongeren onduidelijk. Het gaat bij een studie immers niet alleen om wat je leert maar vooral ook wat je er later mee wordt.

Maar kennis van 20 beroepen

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren slechts een voorstelling kunnen maken bij ongeveer 20 beroepen. Ze (denken te) weten wat de brandweerman doet, wat een ondernemer, dokter, leraar en directeur doet maar wat die andere duizenden beroepen inhouden, hebben ze geen notie van en hun ouders vaak ook niet. Door mijn jarenlange werkervaring in Human resource en talent management, weet ik wél wat die beroepen inhouden. Ik weet precies uit welke taken zo’n beroep bestaat en welke kwaliteiten je ervoor in huis moet hebben. Zo zie je vaak dat de motivatie om geneeskunde te willen studeren ingegeven is door de behoefte om een ander te helpen. Welk studie alternatief past daar dan het beste bij? Iedere dag vind ik het weer een uitdaging om daar met jongeren over in gesprek te gaan.

Kom nog snel voor een studiekeuze bootcamp

Krijg jij  of krijgt iemand in jouw omgeving 15 april ook teleurstellend nieuws?  Als je me een app stuurt, stuur ik jou de een lijst met alternatieve studies toe.  Deze kun je bestuderen. Je zal zien dat er nog heel veel interessante studies zijn die een goed alternatief kunnen zijn voor jouw droomstudie. Van veel zal je vast en zeker nog nooit gehoord hebben. Wil je snel overzicht voor een plan B? Boek dan een Studiekeuze bootcamp bij mij en kom een dagdeel langs om samen de best passende te vinden.

Lijkt het te kort dag? Overweeg je daarom ‘maar’ een Tussenjaar? Lees dan mijn slimme tips om toch tot een studiekeuze te komen en nog per 1 september te kunnen gaan studeren.