Help mijn kind heeft nog geen studiekeuze gemaakt

Wie volgend jaar aan een HBO of Universiteit wil studeren, moet zich idealiter voor 1 mei inschrijven bij Studielink.

Dit betekent echter niet dat de aankomend student dan al zijn definitieve keuze gemaakt moet hebben. Hij of zij mag zich voor maximaal vier studies inschrijven en kan in de zomermaanden bedenken (of na het meedoen van matchinggesprekken) welke studie het beste past en kan zich weer voor drie uitschrijven. Hiermee ‘wint’ hij of zij een aantal maanden voor zijn studiekeuze oriëntatie. Dat kunnen veel scholieren wel gebruiken en kan voorkomen dat er ‘dan maar een Tussenjaar’ wordt genomen.

Na 1 mei kan men zich ook nog inschrijven maar de studie of opleiding behoudt zich het recht voor een student te weigeren of extra voorwaarden te stellen aan de inschrijving. Niet onmogelijk dus maar beter om dat te voorkomen.

Nog geen studiekeuze gemaakt

Veel jongeren zijn momenteel druk met hun eindexamen of andere bezigheden en hebben of gunnen zich geen tijd om zich goed op hun studie te oriënteren. De studiekeuze dreigt daarmee in gevaar te komen. Een Tussenjaar lijkt het enige alternatief. Maar is dat zo? Ook in de zomer kun je met een beetje hulp nog een heel eind met je studiekeuze komen. Er zijn welliswaar geen georganiseerde open dagen meer maar handige platforms als vraaghetdestudent.nl kunnen ook een uitkomst bieden bij het netwerken en het verzamelen van informatie.

Boek een Studiekeuze bootcamp®

Tijdens een Studiekeuze bootcamp®  kan ik (na het eindexamen) in korte tijd een studiekiezer goed helpen tot een passende studiekeuze te komen. In vier uur tijd help ik jongeren hun zelfinzicht te vergroten en help ik ze in heel korte tijd bij het vinden van passende studies.

Mijn advies daarom:

  1. Schrijf tóch voor 1 mei in voor de vier studies die nu in overweging genomen worden.
  2. Boek een Studiekeuze bootcamp® na de eindexamens of zo snel mogelijk
  3. In vier uur nemen we deze studies grondig door en bekijken we welke de best passende is.
  4. Zit de best passende studie er niet bij? Zijn er interessantere studies? Dan kan een Tussenjaar altijd nog. Maar dan bewust en wel overwogen. We maken direct een Studiekeuze actieplan dat onderdeel is van het Tussenjaarplan. Zodat er volgend jaar in ieder geval wél bewust en op tijd een studie gekozen wordt.

Benieuwd geworden of ken je iemand voor wie deze aanpak een uitkomst zou kunnen zijn?  Bel of app me dan of deel dit artikel.