Waarom slimme kinderen domme keuzes maken

Enige tijd geleden stuurde een collega een heel goed artikel uit de Correspondent door. Ik heb het in de vakantie nog eens rustig opnieuw gelezen.

(On)verstandige keuzes

De strekking van het verhaal is waarom een mens denkt ‘verstandige’ keuzes te moeten maken als het om loopbaan en studiekeuze gaat. Keuzes met het hoofd in plaats van het hart. Als kind droomde je ervan om leeuwentemmer te worden, archeoloog of een ander passioneel beroep. Helaas ging je rechten of bedrijfskunde studeren, sleep je jezelf nu van vergadering naar vergadering, sta je lang in de file, kijk je uit naar het weekend en je vakantie maar adviseer je nu je eigen kind om toch vóóral wat met techniek te gaan doen want daar zit de toekomst. En zo herhaalt de geschiedenis zich zoals wel vaker het geval is.

Denken in Hoger en Lager

Waarom doen we dit toch vraag je je af? We denken graag in termen van hoog en laag in het onderwijs. Jongeren houden elkaar voor dat VWO NT ‘hoger’ is dan VWO CM, HAVO hoger dan VMBO etc etc….Na het VWO naar het HBO gaan zou jammer zijn van je vooropleiding.

Ik herken het en deed hetzelfde. Na mijn gymnasium zou en moest ik naar de universiteit: ik had toch niet voor niets mij door scheikunde, latijn en wiskunde ‘gesleept’? Een jaar later zat ik op het HBO (om later in mijn leven toch weer naar de Universiteit te gaan). Het HBO paste in die levensfase veel beter bij mij. Voor deze keuze was moed nodig…mijn ouders vonden het ‘zonde’ van mijn capaciteiten. Ook nu hoor ik in mijn praktijk vaak dat argument….en zo gaat het artikel verder:

Kinderen groeien groot tot succesvolle volwassenen en klimmen op tot grote hoogtes – totdat ze van de bovenste trede van de ladder kukelen, totdat hun steeltje knakt.

Dan gaan ze puzzels leggen. Kleding maken. Brood bakken. Creatief schrijven. Na een paar maanden puzzelen besluiten ze anderen te gaan helpen en coach te worden. Voor anderen te zorgen en een chambre d’hôte in een warm land te beginnen. Een mbo-opleiding meubelmaken te gaan doen. Ze gaan datgene doen waar ze dertig jaar eerder al van voelden dat ze er energie van kregen. En dat is vaak niet datgene waarvan hen ooit was wijsgemaakt dat ’t ‘het hoogste’ was.

Herkenbaar???

Zwart-wit

Hoewel ik enorm eens ben met de schrijver van dit artikel dat je vooral een studie en beroep moet kiezen dat je motiveert, kijk ik er toch iets genuanceerder tegenaan. Ik denk dat het mogelijk is om een studie te kiezen die én past bij je dromen én bij wie je bent. Die past bij waar jij energie van krijgt, die je uitdaagt het beste uit je zelf te halen maar OOK jezelf in staat stelt om je geld gewoon goed te verdienen. De realiteit is namelijk dat er steeds meer beroepen verdwijnen, niet iedereen een succesvolle coach kan worden, je niet kan leven van het geven van wat yogalessen en er helaas al veel te veel coaches zijn. Net als dat er heel veel chambre d’hotes niet winstgevend genoeg zijn om van te leven en andere mooie ondernemende ideeën sneuvelen omdat ze onvoldoende door- en uitgedacht zijn. Ik hou van dromen maar ben bovenal een enorme realist.

Studiekeuze Bootcamp

Dromen, durven, doen is dus ook wat ik iedere dag met jongeren doe. Tijdens een Studiekeuze Bootcamp daag ik jongeren uit te Dromen, te Durven en te Doen. Met hun Hart en Hoofd hun studie te kiezen. Vooral hun eigen koers te durven varen. Ze te prikkelen verder te kijken dan ze tot op heden gedaan hebben, te motiveren nieuwsgierig te zijn.

Dat doe ik aan de hand van een vaste methodiek, met een concrete uitkomst en een duidelijk actieplan. In vier uur tijd! Onder mijn begeleiding kiezen jaarlijks een kleine 200 jongeren bewust en gemotiveerd hun studie. Wil je weten hoe ze op een bootcamp terug kijken?  Bekijk de filmpjes op deze pagina .

Enthousiast geworden? Ook op zoek naar hulp bij Studiekeuze voor jouw kind? Een duidelijk doel geeft motivatie en rust. Zo fijn voor zowel ouders als kind.

Contact met mij kun je het beste opnemen via de app op 06 21 42 99 56