passende studie keuze maken. hoe dor je dat?

Wat zijn de leukste studentensteden?

In Nederland zijn er momenteel zo’n 17 studentensteden.  Iedere studentenstad heeft weer een andere samenstelling door de studies die er te vinden zijn. De grotere steden hebben over het algemeen het grootste aanbod aan verschillende studies. Wat zijn de leukste studentensteden?

Iedere Nederlandse stad heeft wel één of meerdere mbo-, hbo- of wo-scholen. Als je het zo bekijkt is iedere stad automatisch een studentenstad. Over het algemeen heeft een studentenstad meer dan 10.000 studenten en staat ze bekend om haar bruisende uitgaansleven en vele studentenverenigingen. Voorbeelden van typische studentensteden zijn Delft, Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Een informatief blog waarin de verschillen per stad worden aangegeven en waar je ook de gemiddelde kamerhuur in een stad vermeldt, is dit blog 

Studentenverenigingen

Veel studenten die bij mij langskomen voor studiekeuze advies willen zich aansluiten bij een studentenvereniging. Dat maakt hun studentenleven compleet naar hun idee. Zelf heb ik er ook enorm van genoten en kan ik het iedereen aanraden. De vriendschappen die je er opdoet zijn voor het leven en de ervaring die je op doet met eventuele commissies is een ervaring die je later in het werkende leven goed van pas komt.

Studentenverenigingen staan bekend om hun borrels, gezelligheid, activiteiten (dóór en vóór leden) , vriendschappen (en ontgroeningen). Iedereen die studeert aan een hbo of universiteit kan lid worden. De meesten doen dat in hun eerste jaar, sommigen besluiten later lid te worden. De meeste verenigingen weren mbo studenten.

In sommige steden als Leiden, Delft, Groningen en Maastricht heerst er een sterke verenigingscultuur. Als je daar gaat studeren en je wilt een leuke tijd hebben, is het wel aan te raden om bij een vereniging te gaan. Sommige studentenvereningen zijn zo populair dat er geloot wordt wie er lid mag worden. Dit kan tot grote teleurstellingen leiden.

Maar aansluiten bij een vereniging hoeft natuurlijk niet. Er zijn talloze studenten in die steden die helemaal niet bij een vereniging of dispuut zitten, maar wel de tijd van hun leven hebben. Uiteindelijk gaat het erom waar jij je fijn bij voelt.

De meeste steden hebben een aantal studentenverenigingen met verschillende karakters. Sommigen zijn traditioneel met allerlei verplichtingen, terwijl anderen juist vrijblijvend zijn. Hoe dan ook: mocht je erbij willen, dan zit er altijd wel iets tussen. Het is dus maar net wat je wilt.

Wil je meer weten? Wat een ontgroening inhoudt en het nut ervan is? Wat een jaarclub of een dispuut is? Lees dan verder dit blog