Studeren in Corona tijd

Studeren in Corona tijd

Wat we al vermoedden, wordt nu door BNR bevestigd: slechts 30% van de colleges zal fysiek plaats vinden. Online introweek, geen ontgroeningen, online college. Een ding weten we zeker: studeren in Corona tijd wordt anders. Misschien dan toch nog maar een Tussenjaar?

In de Volkskrant stonden vandaag interviews met eerste jaar studenten. Hoewel ze niet klagen (ze weten heus wel dat er ergere dingen zijn en kunnen gelukkig goed relativeren), spreken ze wel hun zorgen uit. Die gaan over de angst voor eenzaamheid (‘Ik ben bang dat ik alleen op mijn kamer kom te zitten en niemand ken’), motivatie en de kwaliteit van onderwijs die door online colleges achteruit zal gaan.

Ben jij zeker van je studie?

Zeker jongeren die hun studie minder bewust en gemotiveerd hebben gekozen, lopen de kans op demotivatie. Jaarlijks stopt ‘normaliter’ voor 1 februari al 20% van de studenten met zijn of haar studie omdat de studie toch niet aan de verwachtingen voldoet of zij hun BSA niet lijken te halen. Mijn  verwachting is dat dit jaar dit aantal nog veel hoger liggen zal liggen.  Studeren in Corona tijd is anders.

Dan toch maar een Tussenjaar?

Een Tussenjaar is naar mijn idee ook nog steeds een goede optie om dit jaar te overbruggen. Er is écht meer mogelijk dan je denkt. Jongeren leren in zo’n jaar vaardigheden als plannen, initiatief nemen en omgaan met onzekerheid.  Onze eigen dochter is vandaag naar Denemarken vertrokken waar zij enorm leuk vrijwilligers werk aan een Volks Hogeschool gaat doen. Van de zomer was ze actief bij een Maatschappelijk Dienst tijd project waar zij heeft leren filmen, editen en organiseren. Interessante ideeen voor vrijwilligerswerk in het buitenland vind je op deze site. Verder heeft ze vakken gevuld en schoonmaakwerk gedaan. Misschien niet het leukste werk maar ja niet alles hoeft leuk te zijn toch?

Werken doet ze om geld te verdienen omdat ze naar Japan wil met een jongerenreis. Maar goed zo ver kijken we wél vooruit maar maken we niks definitief want er kan natuurlijk in het najaar van alles met Corona oplevingen gebeuren. Dat ziet zij ook.

Omgaan met onzekerheid

Dit is ook direct wat onze dochter ervan leert: zorg altijd dat je een plan B achter de hand hebt. Anders val je in zo’n groot gat als A niet doorgaat, wees flexibel en positief en vooral pro-actief.
Voor ons als ouders zijn dit de vaardigheden die wij haar heel graag mee willen geven in het leven. Kennis (een studie) is belangrijk maar met veerkracht en pro-activiteit win je de oorlog naar ons idee en helpt je straks succesvol te studeren en tegenslagen te overwinnen.

Tussenjaar bootcamp

In het Tussenjaarprogramma dat ik met mijn collega heb ontwikkeld, is dit waar we op aansturen: Wat/welke vaardigheden en/of kennis wil jij dit jaar leren om straks succesvol te kunnen gaan studeren?  We maken daarin oa met iedere deelnemer een Tussenjaarplan op maat. Uiteraard komt studiekeuze ook volop aan bod in de Tussenjaar bootcamp.
Nieuwsgierig hierna? Lees hier meer informatie of bel me op 06 21 42 99 56