Demotivatie

Niet weten wat je wil

Twijfel als oorzaak van demotivatie

Niet weten wat je wil, is slopend. Als je ‘interne vuurtje’ niet aangesproken wordt, kost alles energie in plaats van dat het energie oplevert. Dat weet u als volwassene natuurlijk heel goed. Bij jongeren werkt dat uiteraard net zo.

Welke studie past bij mij?

‘Ik weet niet wat ik wil’ heeft vaak negatieve gevolgen:

  • geen zin in school hebben
  • onderpresteren op school
  • weinig ondernemen/nergens zin in hebben
  • terughoudend in gesprekken zijn
  • gesprekken over studiekeuze vermijden
  • onzekerheid, somberheid en soms zelf depressiviteit

Vaak zoeken we bij bovenstaande problemen een praktische oplossing. Bijvoorbeeld door een kind in te schrijven bij een huiswerkinstituut of door samen open dagen van hbo’s en universiteiten te bezoeken. Ook dat werkt natuurlijk!

Vaak hoor ik ouders dan wel zeggen dat ze het gevoel hebben aan het leuren en sleuren te zijn. Dat de motivatie bij hun kind niet van binnen komt. Zelfs al komt hun zoon/dochter hierdoor (voor langere of kortere tijd) in beweging, het is de vraag of het probleem ‘ Ik weet niet wat ik wil’ – met alle negatieve uitwerkingen- hiermee écht is opgelost.

Op zoek naar de intrinsieke motivatie

Een andere manier om demotivatie aan te pakken, is door op zoek te gaan naar de drijfveren van je kind. De studentprofielanalyse kan helpen om in heel korte tijd inzicht in deze drijfveren en motivatie te geven. De studentprofielanalyse is gebaseerd op de DisC-theorie.

Studentprofielanalyse

De studentprofielanalyse van Thomas International is een gevalideerd gedragsassessment. Het geeft inzicht in de drijfveren en de motivatie van jongeren. Deelnemers en hun ouders staan iedere keer weer versteld hoe treffend het rapport van Welke-studie-past-bij-mij.nl omschrijft hoe ze zijn en handelen. Het helpt jongeren in te zien waar hun intrinsieke motivatie ligt en waar zij energie van krijgen.

Aan de hand van de ‘Zeven stappen die jou succesvol maken’ van Covey bied ik jongeren bovendien praktische handvatten om hun persoonlijke effectiviteit te vergroten. Lees meer over de studiekeuzebootcamps die ik organiseer in Arnhem.