Een Tussenjaar in Corona tijd

Een Tussenjaar in Corona tijd

Wat je allemaal kan leren in een Tussenjaar. Zelfs als het Corona tijd is. 

Een Tussenjaar in Corona tijd. Hoe vul je dat zinvol in? Sinds deze zomer help ik jongeren bij het invullen van hun Tussenjaar. Daarvoor heb ik samen met mijn collega Carla de Tussenjaar bootcamp ontwikkeld.
Daarin ga ik gericht met jongeren aan de slag wat zij in hun Tussenjaar willen leren en welke vaardigheden zij willen ontwikkelen en bekijken we hoe en waar ze dat het beste kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld door een specifiek baantje te vinden of een specifiek programma in het buitenland te doorlopen.

Volkshogescholen in Scandinavie

Bij toeval liep ik met mijn eigen dochter aan tegen de Volkshogescholen in Scandinavie. Ook zij heeft een Tussenjaar in Corona tijd.
Dit is een geweldig initiatief voor jongeren die willen ontdekken wie ze zijn en wat ze willen (zie filmpje wat is een Volkshogeschool :wat leer en doe je daar?).

Verschillende jongeren hebben daar de afgelopen maanden (ondanks Corona) de tijd van hun leven gehad en super veel geleerd. Ook mijn eigen dochter Kiki verblijft daar momenteel en stuurde mij met Oud en Nieuw deze super lieve mail:

Mail met oud jaar

Lieve papa en mama,
Wat raar dat 2020 al weer voorbij is, aan de ene kant voelt t alsof we nog in april in t begin van de corona crisis zitten aan de andere kant heb ik ondanks de situatie waar we ons in bevinden toch heel veel gezien en meegemaakt, zowel met als zonder jullie.
Het is natuurlijk jammer dat we nieuwjaar niet samen vieren maar ik heb hier heel veel nieuwe ervaringen opgedaan terwijl ik anders thuis het huis niet uit zou komen.
Ik heb het gevoel alsof ik ontzettend gegroeid ben dit afgelopen jaar vergeleken met 2019. Ik heb veel over mezelf geleerd, heb hele goede vrienden gemaakt en ben helemaal verliefd geworden op dit land.
Een jaar geleden had ik net de keuze gemaakt om van biotechnologie naar biologie te switchen, hopend dat dit mij blijer zou maken. Dat gebeurde helaas niet, mede door het online onderwijs dat ik vanaf maart kreeg. Ik zag het toen echt even niet meer zitten en ben blij dat ik voor een Tussenjaar koos. Een Tussenjaar in Corona tijd kan heel leuk en zinvol zijn merkte ik!

Tussenjaar van Kiki in Denemarken

Ik ben ontzettend blij dat in mijn tussenjaar ondanks Corona mijn wereld heb kunnen vergroten en meer interesses heb kunnen vinden. Ik heb met heel veel verschillende mensen hier over het leven gepraat en over levenswegen. Ik heb heel veel lol gehad, zelf een kerstgala gehad (wie kan dat zeggen in Corona tijd?), veel gesport en nieuwe dingen geleerd waaronder natuurlijk Japans wat ik al zo lang graag wilde.
We hadden ook een club op school genaamd de ‘Sad & Singles club’. Ik hoorde dat het een gezellig ‘roddelgroepje’ was dus ik ging er bij toen ik op school kwam. Het bleek toch wat serieuser en meer een soort groep waar we praatten over wat ons dwars zat (een van de studenten was bezig met een opleiding tot personal coach dus hij stelde ons vaak goede vragen en gaf goede tips) en wat onze doelen in t leven zijn. Het was een hele goede en zinvolle ervaring. Ik weet nu veel beter wat ik wil, wie ik ben en waar ik voor wil staan. Zo fijn!
Ik heb jullie vaak gemist maar ik denk ook dat het feit dat ik zonder jullie was me heeft geholpen met groeien tot een eigen persoon die z’n eigen keuzes kan en durft te maken.

Oud en nieuw in Denemarken

Ik vier nu nieuwjaar met Laura’s vrienden. Blijkbaar is het hier meer een formeel feestje dan een ‘afsluiting van het jaar’ zoals wij het vieren. Toen ik Laura vertelde over hoe we het altijd hebben over de leukste momenten van het afgelopen jaar en hoe we gegroeid zijn, keek ze me raar aan want dat doen ze hier blijkbaar niet. Ik hoop volgend jaar nieuwjaar weer met jullie te kunnen vieren, jullie zijn altijd fijn gezelschap.

Het spijt me dat ik niet naar huis wil komen maar het geeft me echt te veel stress om zo vaak heen en weer tussen landen te reizen al helemaal tijdens corona. Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik liever hier blijf. Ik ben blij dat ik in korte tijd zulke goede vrienden hier heb gemaakt dat ik welkom ben bij hun ouders om kerst en oud & nieuw te vieren. Ik kijk ernaar uit om weer een half jaar naar mijn school Bosei te gaan. (zie https://www.bosei.dk/en/)

Hopelijk zie ik jullie snel. Ik heb heel veel zin om jullie wat mooie plekken hier in Denemarken te laten zien.
Ondanks corona was het een heel leuk jaar en daar wil ik jullie heel erg voor bedanken.
Fijne oudejaarsavond en ik hoop dat 2021 (nog) beter wordt dan 2020.
Heel veel liefs,
Kiki 💙💙💙

Meer weten over Volkshogescholen in Scandinavie?

Ook een Tussenjaar in Corona tijd? En het thuiszitten helemaal zat? Meer weten over de Volkshogescholen in Scandinavie? Opgeven voor komend symester kan nog. De kosten vallen verrassend genoeg mee omdat de overheid van deze Scandinavische landen mee betaald in Denemarken zelf 2/3! Bel me snel (0621429956) en ik denk mee! Bovendien kan en wil  Kiki uiteraard alles persoonlijk vertellen en delen.