Passende studie kiezen voor kind? Welke begeleidingsstijl hanteer je als ouder?
In veel artikelen over studiekeuze van jongeren lees, en ook op informatie avonden op scholen hoor je hetzelfde: De rol van ouders is bij het bepalen van een passende studiekeuze ontzettend belangrijk.
Zelfstandig weloverwogen keuzes maken is voor het puberbrein immers een enorme uitdaging en vaak een stap te ver. Jongeren laten zich bij keuzes sterk beïnvloeden en sturen door anderen. Bij hun studiekeuze zijn dat vooral hun ouders.
Hoe begeleid jij jouw kind daar bij? Wat is jouw stijl hierin?
Vijf Begeleidingsstijlen op een rijtje. In welke herken jij je?
- Manipuleren: Jij als ouder weet wat goed is voor je kind. Er is geen ruimte voor tegenspraak, je kind moet gewoon naar jou luisteren.
- Sturen: Jij vindt dat je kind veel sturing nodig heeft. Daarom stuur je je kind naar het decaan en naar open dagen. Je gaat zelf actief op zoek naar informatie over open dagen en die leg je graag hapklaar voor aan je kind. Je bent minstens zo actief bezig met de studiekeuze van je kind als hijzelf.
- Coachen: Jij begrijpt dat je kind begeleiding nodig heeft, maar laat het voornamelijk zelf het werk doen. Je stelt je kind open vragen (wie, wat, hoe, wanneer en waar?) en verplaats je zo goed mogelijk in de denkprocessen en gevoelens van je zoon of dochter. Je bent actief betrokken bij het keuzeproces.
- Loslaten: Jij hebt het standpunt dat je kind voldoende feedback en steun krijgt van medescholieren, de mentor en decaan en dat het de adviezen daaruit opvolgt. Je gaat ga ervan uit dat je kind zelfstandig naar de open dagen gaat, zelf de juiste vragen stelt en de antwoorden op waarde weet te schatten. Je verwacht van je kind dat het zichzelf meldt als het vragen heeft, uiteraard help je dan.
- Negeren: Eigenlijk interesseert het je niet zo veel hoe je zoon of dochter tot zijn/haar keuze komt. Thuis praten jullie er weinig of niet over. De decaan weet er immers veel meer van en wordt er voor betaald.
Welke stijl is het beste?
Geen kind is hetzelfde, dus er bestaat geen ‘beste’ begeleidingsstijl. Manipuleren en negeren zouden echter mijn voorkeur niet hebben.
Belangrijker is om te kijken of je kind zich comfortabel voelt bij de begeleidingsstijl die jij hanteert.
Tip: bespreek met je kind welke begeleidingsstijl hij/zij het prettigst zou vinden. Zit er een verschil in jouw begeleidingsstijl en de wijze waarop je kind het liefst begeleid zou willen worden? Kom er dan samen achter waardoor het komt dat jij jouw begeleidingsstijl hanteert. Neemt jouw kind misschien te weinig verantwoordelijkheid? Of overschat jij hem/haar misschien in wat hij zelfstandig aan kan?
48% van de ouders kan hulp bij studiekeuze gebruiken
Wil je eens sparren hoe jij je kind het beste kan helpen? Uit onderzoek blijkt dat 48% van de ouders hulp bij studiekeuze kan gebruiken. Je bent dus niet de enige. Kijk voor meer info op mijn site Bel me gerust of mail me. Zie daarvoor mijn contactpagina