Studiekeuze advies is dat nou nodig?
Als je een huis gaat kopen, laat je je adviseren door een makelaar en een financieel adviseur. Dat vinden we doodnormaal.
Vreemd eigenlijk dat als een kind misschien wel de belangrijkste keuze in zijn leven gaat maken, zijn studiekeuze, we zelf maar wat aan rommelen.
Het gevolg van dit ‘gerommel’ is duidelijk:
- 30 % van de studenten stopt met zijn studie
- steeds meer jongeren twijfelen en nemen een tussenjaar (en weten het daarna nog niet)
- jongeren bouwen een studieschuld op die hoger is dan nodig
Toch is een studie kiezen niet zo moeilijk als dat het lijkt. Ik spreek uit ervaring: Hoe vaker je het doet hoe eenvoudiger het is. Ouders hebben echter meestal maar enkele (vaak qua interesses en persoonlijkheid verschillende) kinderen. Het is vrijwel onmogelijk om dan alle studies (175 WO, 275 HBO en meer dan 350 MBO) studies te kunnen doorgronden en passende studies te selecteren. Daar heb je ervaring en ‘vlieguren’ voor nodig.
Ook zijn er in Nederland hele handige testen die veel voorwerk uit handen kunnen nemen en kunnen helpen bij het vinden van de juiste studiekeuze. Zij geven inzicht in de drijfveren van jongeren. Ik werk met de testen van Thomas Education. Ze zijn super goed (gevalideerd!) maar niet gratis, zoals de vele (ongevalideerde) testen op internet. Ik heb er een certificering voor gehaald om ze af te mogen nemen en te interpreteren. Zelfkennis is de basis van ieder passende (studie)keuze.
Mijn studie psychologie, mijn coachingopleiding, mijn 20 jaar lange werkervaring als recruiter helpen we verder om jongeren in ca vier uur een passend studiekeuze advies te geven. Super fijn werk!
Antwoord op de vraag: Is studiekeuze advies nodig? Zeg ik dus: Ja! Het is een hele goede investering. Het geeft duidelijkheid, rust en motivatie. Dat gun jij jouw kind toch ook?
Klik hier voor kosten
Klik hier om in te schrijven of meer info