Help mijn kind wil een tussenjaar

Hoewel Nederland achterloopt ten opzichte van bijvoorbeeld Noorwegen (een op de twee studenten) en Engeland en Australië (een op de vier studenten) is het ‘nemen’ van een  tussenjaar ook in Nederland een steeds normaler fenomeen aan het worden. Jongeren hebben hun eindexamen in de pocket en Corona is voorbij. Een ‘Gap Year’ is dan zeker als je geen zin hebt om meteen weer te gaan blokken of je nog geen idee hebt wat je verder wil studeren, een heel aantrekkelijk perspectief voor jongeren.

Maar hoe zit dat met ouders? Wat vinden wij ervan?

In een eerder blog schreef ik al dat ikzelf de waarde van een Tussenjaar steeds meer ben gaan inzien.  Een Tussenjaar is zo gek idee nog niet. De kans dat de generatie aankomend studenten tot ver na hun 67 ste zal moeten doorwerken, acht ik zeer groot. Dus nu Carpe diem: nog geen hypotheek, nog geen kinderen, nog geen vaste baan: dit is een uitstekend moment. Zelfs een topuniversiteit als Harvard is een groot voorstander van zo’n gap year. Maar zoals zij zeggen… ‘spend time in a meaningful way’. Een jaar lang op de bank liggen gamen, lekker lang uitgaan en dan weer brak naar de ‘Appie’ om een paar uur te gaan vakkenvullen, of op kosten van je ouders aan het strand bivakkeren is misschien een super chill idee voor een tiener, maar een slechte invulling van zo’n tussenjaar.

WHY, HOW, WHAT…..Alles begint met het hebben van een plan!

Een gap year is een verrijking voor je zelf als je er echt wat ‘uithaalt’. Andere culturen en talen leren, vrijwilligerswerk, aan de slag in het buitenland of een cursus of vooropleiding volgen bijvoorbeeld. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dan een tussenjaar uiterst nuttig is. Ook blijkt dat jongeren na zo’n jaar vaak meer gemotiveerd zijn en betere resultaten halen dan studenten die geen tussenjaar hebben gehad. Bovendien zie ik jongeren in een Tussenjaar vaak een meer weloverwogen studiekeuze maken.

 

Hulp nodig bij het maken van een Tussenjaarplan?

Sinds 3 jaar help ik iedere zomer jongeren bij het opstellen van een Tussenjaarplan. Daarbij denken we volgens de Golden circle theorie van Simon Sinek: WHY, HOW en WHAT (zie zijn inspirerende TedTalk) of dit interessante blog. We denken samen na wat het doel (het waarom) van een tussenjaar is: wat je willen beleven, wil leren en wil ervaren? Vervolgens kijken we hoe je dit wil/kan gaan bereiken. Welke baan wil je zoeken om een bepaalde competentie te ontwikkelen en geld te verdienen voor je reis? Welke reis wil je maken om een bepaalde taal te leren of een bepaalde ervaring op te doen? Uiteraard nemen we in het plan ook jouw studiekeuze daarin mee. Misschien toch nog een deelcertificaat halen zodat je die ene interessante studie tóch kan kiezen? Of die ene cursus volgen zodat je meer kans maakt bij je Numerus Fixus. En wanneer kun je de open dagen het beste bezoeken van de HBO en Universiteiten? Niet handig als je dan in het buitenland zit. Daarom maken we naast je Tussenjaarplan ook een Studiekeuze actieplan.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Bel of app me gerust op 06 21 42 99 56 f kijk op mijn website