Banen in beeld

Antwoordde jij vroeger op de vraag: ‘Wat wil je worden?’ met beroepen als: ‘dokter, kapper, juf, dierenverzorger, brandweerman ‘. Dat is tegenwoordig niet anders.  Terwijl er zoveel andere interessante (heel veel nieuwe) banen zijn. Daar hebben jongeren echter geen weet van! Wij zoeken professionals die hun banen in beeld willen brengen? Film je mee?

Banen in beeld

Om jongeren op laagdrempelige wijze die bij hén past te ondersteunen en hun nieuwsgierigheid te prikkelen, werken enkele partijen waaronder Studiekeuzebootcamp.nl (met subsidie van het ministerie van Onderwijs) aan een BBB: BeeldBank voor Banen. Deze beeldbank zal via een app beschikbaar komen en toegankelijk zijn voor alle jongeren die een studie gaan kiezen. Zo brengen we banen n beeld. De app zal via het ministerie van Onderwijs, scholen, decanen en studiekeuze adviseurs onder de aandacht gebracht worden. De filmpjes in de app geven een beeld van de duizenden beroepen die er zijn.

Jongeren kennen maar 20-30 banen

Uit onderzoek blijkt dat jongeren slechts 20 tot 30 banen kennen . Ook nu nog antwoorden jongeren met beroepen als: arts, rechter, ondernemer, advocaat, manager, dolfijnentrainer. Banen waarvan zij (ongeveer) een voorstelling kunnen maken uit welke taken deze banen bestaan en waardoor zij kunnen beoordelen of hen die taken motiveren. Van de andere duizenden banen die er bestaan, hebben jongeren geen weet, kunnen zij zich geen voorstelling maken met als gevolg dat ze deze banen (en dus ook niet de studies die tot deze banen leiden) niet in overweging nemen bij hun studiekeuze. Belangrijk dus om banen in beeld te brengen

De wereld verandert hard

Dat de wereld en de arbeidsmarkt momenteel hard veranderen, merken we dagelijks. Banen van toen verdwijnen en nieuwe ontstaan. Belangrijk om je als jongere een beeld te vormen van al die interessante nieuwe banen waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar ja …op je 16/17 e je daar al in verdiepen…welke jongere doet dan nou? Wél als je banen in beeld brengt!

 Help jij mee?

Help jij mee deze databank te vullen? Wil jij jouw baan in beeld brengen? Jij kan dit zelf doen door korte filmpjes van jouw baan te filmen. Gewoon met je mobiel. Uploaden is super easy! Kijk op Wat moet ik doen om een filmpje goed te filmen?  Hier tref je voorbeeld filmpjes aan en filmguidelines.

Dank je wel!

Dank je wel namens alle jongeren in Nederland. Samen lossen we het studiekeuze probleem in Nederland op door banen in beeld te brengen. Zo zorgen we dat we ook in de toekomst ons geld in Nederland kunnen blijven verdienen. Dat is ook in jouw eigen belang!