Arbeidsmarktontwikkelingen na Corona

Welke impact heeft Corona op de arbeidsmarkt en wat betekent dit voor jongeren en aankomend studenten?

Sinds 1996 werk ik in de arbeidsbemiddeling en help ik mensen aan banen. Ik heb een goed beeld van de arbeidsmarkt en verdiep me in de ontwikkelingen die daar afspelen. Globalisering, individualisering, duurzaamheid en data brengen veel kansen met zich mee waardoor nieuwe banen ontstaan (én uiteraard studies).

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt door Corona

Daarnaast spelen er ook altijd economische ontwikkelingen die van invloed zijn op de arbeidsmarkt. De kans is zeer groot dat door de Corona crisis de arbeidsmarkt hard geraakt gaat worden. Dit vertaalt zich in minder vacatures en oplopende werkloosheid.  Dit zal naar verwachting vooral de mensen die net op de arbeidsmarkt toestromen (de jongeren dus) gaan voelen. De verwachting is dat er naast werkloosheid in veel sectoren ook (nog meer) flexibilisering zal komen.

Bewust kiezen: met Hart en Hoofd

Daarom vind ik juist in deze tijd het zo enorm belangrijk dat jongeren bewust een studie kiezen. Daarmee zeg ik niet dat je een studie moet kiezen puur en alleen om de baankans. Voorop staat dat een studie bij jou past en jou motiveert. Maar bij je studiekeuze naast je HART óók je HOOFD gebruiken, is wel zo verstandig.

Arbeidsmarktgericht studiekeuze advies

Ik vind het iedere dag weer geweldig om hierover met jongeren in gesprek te zijn. Tijdens een Studiekeuze Bootcamp nemen we alles onder de loep. De opbouw van een Studiekeuze Bootcamp is: Wie ben jij, wat zijn jouw talenten, welke taken liggen jou daarom goed en in welke banen vind je deze taken terug en welke studie kun je daarom nu het beste kiezen omdat deze jou intrinsiek motiveert. Daar ‘plak’ ik mijn arbeidsmarktkennis tegenaan. Zo kiezen jongeren onder mijn begeleiding bewust.

Wil je weten wat de arbeidsmarktkansen van verschillende HBO en WO momenteel zijn?

Bekijk ze hieronder (verwerkt door UWV in mei 2020)

HBO studies

WO studies