Folkshojskole in Denmark
In Denemarken zijn ca 60 Volkshogescholen. Ook Zweden, Noorwegen en Finland kennen deze bijzondere vorm van onderwijs.
Het zijn scholen waar je met jongeren met een zelfde interesse andere dingen (bijvoorbeeld Japans, muziek, sport, toneel) doet en leert dan op een ‘normale’ school. Op een Volkshogeschool in Scandinavië woon je ook. Je deelt vaak een kamer met iemand anders en je bent met elkaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de school (keuken, corvée). Je wordt ingedeeld in een familie, waarmee je veel samen optrekt en je heel close bent.
In Denemarken doen ze het anders
In Denemarken gaan jongeren tot hun 16 naar een middenschool. Pas daarna kiezen ze voor een niveau zoals bij ons het vmbo, de havo of het vwo. Na de middenschool gaan jongeren naar het praktisch onderwijs of naar het theoretisch. Deze laatste kan je op verschillende niveaus doen. De Deense jongeren hebben weinig haast met school. Waarom zou je ook? Je kan je hele leven nog werken en dat doen de Denen ook. Bijna alle mannen en vrouwen werken (met veel plezier) full time.
Na de middelbare school gaan veel jongeren voordat ze gaan studeren naar één van de vele Volkshogescholen die er zijn. Volkshogescholen zijn scholen waar geen vakken zijn, zoals bij ons op school maar er zijn thema’s: bijvoorbeeld muziek maken, politiek, discussieren, filosofie, toneel spelen, kano leren bouwen, leren filmen, in een moestuin werken en heel veel sporten!
Wie ben ik?
Jongeren in Denemarken bezoeken soms wel drie of vier verschillende scholen (4 x 20 weken en tussendoor werken ze), zo leuk vinden ze het daar. Je leert er andere dingen: Wie je zelf bent, wat jij aan deze wereld wil bijdragen, wat je interesses nou écht zijn. Dat is handig voor het kiezen van de juiste studie. Door de intensieve manier van samenleven maak je vrienden voor het leven. Je kunt ook dingen leren die je misschien al heel lang wil; leren filmen, een musical maken, breien, Japans leren, juwelen leren maken, etc etc, je kan het zo gek niet bedenken. Het is ook een goede voorbereiding voor wie naar een kunst- of filmacademie wil maar zijn portfolio nog niet goed genoeg/compleet vindt om aan een selectie deel te nemen. Je portfoliio kan je hier onder professionele begeleiding op orde maken.
Deense jongeren nemen de tijd
Veel jongeren in Denemarken gaan pas op hun 20 ste of nog later studeren. Ze weten dan beter wie ze zijn en welke studie ze willen gaan doen. Studie uitval is in Denemarken ook aanzienlijk lager dan in NL.
Benieuwd geworden? Bekijk dit filmpje maar eens.
En de taal dan?
Op de meeste Volkshogescholen is de voertaal Deens. De Denen spreken echter heel goed Engels. Zij leren dat al vanaf de basisschool. Dus je kan je altijd redden. Sommige scholen zijn internationaal en daar is de voertaal Engels. Dat is voor veel Nederlandse jongeren misschien toch leuker.
Ziet er leuk uit maar het is vast heel duur….
Veel mensen denken dat een symester op een Volks Hogeschool duur is. Dat valt enorm mee. Er worden voor korte verblijven (3- 4 weken in de zomer) commerciele prijzen gerekend maar blijf je langer dan 13 weken dan betaalt de Deense overheid veel mee. Niet alleen voor de Deense jongeren maar ook voor Europese. Goed hè? Vaak kost het verblijf rond de €1200 per maand maar dan heb je dus een dak boven je hoofd, te eten, leer je interessante dingen en heb je de tijd van je leven!. Dat lijkt me goed geprijsd.
Op reis…
De Deense Volkshogescholen liggen over heel Denemarken verspreid. Onlangs ben ik een paar dagen naar Denemarken toe gegaan (met de trein of de Flixbus ben je er zo), heb ik er een autootje gehuurd en ben ik verschillende scholen langs gegaan. Ik was onder de indruk van heel veel scholen
In oude kastelen
Veel Volks Hogescholen zijn gevestigd in prachtige oude gebouwen die op schitterende locaties in de bossen liggen. Soms zelfs oude kastelen of oude landhuizen. Ze hebben geweldige sportfaciliteiten en de gezamelijke ruimtes zijn gezellig en netjes. Er wordt voor je gekookt, maar er is wel een corvée rooster, je doet je eigen was en houd je eigen kamer schoon. ’s Avonds is er een gezellig programma of je maakt het zelf gezellig in de leuke huiskamer met een enorme spelletjeskast. Je eigen kamer is vaak eenvoudig maar kun je zelf leuk maken. Het is tenslotte jouw kamer voor ca 20 weken. Denemarken is ongeveer net zo groot als Nederland maar er wonen maar 6 miljoen mensen waardoor er bij alle scholen veel ruimte om je heen is. Heerlijk!
Kasteel waar één van de Volkshogescholen gevestigd is.
Spelletjeskast in Bosei.dk
Volkshogeschool die helemaal op Japan gericht is. Je kan er oa de Japanse taal leren maar ook verschillende Japanse vechtsporten. Ook Cosplay staat op het programma.
Slaapzalen
Toneel en creatie
Klimmuur en mountainbike parcours
Een van de wat nieuwere scholen. Deze is helemaal gericht op duurzaamheid en natuur.
“Waar droom jij van?” Staat er op dit dak. Welke droom wil jij waarmaken?
Deze school is heel creatief. Filosofie, debat, kunst, film, muziek….is waar de jongeren voor komen.
Het Klankhuis, of te wel de muziekhal waar allerlei verschillende muziekinstrumenten te vinden zijn.
Veel scholen hebben een eigen moestuin.
Ben je nieuwsgierig geworden?
Bel me gerust. Ik help je graag verder om jouw ideale Volkshogeschool te vinden. Eén van mijn eigen kinderen heeft een jaar op één van scholen verbleven en vond het er helemaal geweldig. Inmiddels heb ik mijn kennis en ervaring met meerdere Nederlandse jongeren gedeeld. Ook zij kwamen allemaal enthousiast en zelfverzekerder terug. Misschien ook iets voor jou?
Zoek een school die past bij jouw interesses. Klik hier voor de database voor alle Volkshogescholen in Denemarken:
Leren samenwerken
Vrienden voor het leven maken
Reisverslag juni 2024
In 2020 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen Volkshogeschool in Scandinavie. Het was Corona tijd en één van mijn kinderen had een Tussenjaar. Wat doe je dan? Bij toeval stuitten we op de Volkshogeschool in Denemarken. We waren direct onder de indruk hoe ze op deze scholen ondanks Corona en alle maatregelen daarom heen, jongeren de kans gaven zoveel mogelijk hun gewone leven met en onder elkaar te blijven voortzetten.
In 2022 maakte ik mijn eerste ‘studiereis’. Van die reis trof je hierboven al een verslag aan. Nu in 2024 bezocht ik sommige scholen opnieuw enkele andere scholen voor het eerst. Ik praatte met de dagelijkse leiding en met leerlingen en raakte nóg meer onder de indruk van de energie en (levens) inspiratie die jongeren hier kunnen opdoen. Er zijn zoveel leuke en inspirerende dingen te doen. Hier leer je jezelf en de wereld snappen en kennen. En aan die kennis heb je je hele leven iets! Hadden we dit maar in NL! Dit is wat je ieder kind gunt in een Tussenjaar.
Ook in Zweden zijn dergelijke scholen (zie https://www.folkhogskola.nu/other-languages/an-introduction-to-the-folk-high-school/)
En ook in Noorwegen (zie https://www.folkehogskole.no/)
Neem eens een kijkje en laat je inspireren net zoals het mij weer heeft gedaan.
De zoekmachine van de Deense Hogescholen deelde ik al eens maar hier tref je deze opnieuw aan
https://danishfolkhighschools.com/search-courses/#?cludoquery=music&cludopage=1&cludorefurl=https%3A%2F%2Fwww.danishfolkhighschools.com%2F&cludorefpt=danishfolkhighschools.com%20-%20Danish%20Folk%20Highschools&cludoinputtype=standard
Volop sport
Survivalen
Tussenjaar en studiekeuze
De afgelopen jaren zijn veel jongeren/kinderen via mij op een Volkshogeschool terecht gekomen. Ik heb alle kinderen zien groeien tot jongeren die klaar zijn om te gaan studeren. Ik heb geen commercieel belang bij het delen van deze informatie. Ik ‘boek’ deze scholen niet, dat kan je heel gemakkelijk zelf doen is mijn ervaring.
Ik kan wél helpen om de ervaringen die een jongere op doet in zijn of haar tussenjaar, te helpen reflecteren en de ervaringen om te zetten naar een bewuste studiekeuze. Wat mijn manier van aanpak daarbij is, kun je hier lezen.
De afgelopen jaren hielp ik meer dan 1600 studiekeuzers bij het maken van een bewuste studiekeuze. Wat het hen heeft opgeleverd kun je in deze infographic KTO SKB 2024 lezen.
Bel of app me gerust voor meer informatie op: 06 21 42 99 56
Andere culturen
Japans leslokaal op Bosei.dk
Fantasy game room (zelf ontworpen door leerlingen)
Roskilde festival school
Muziekkamer
Buitensport
Veel aandacht voor kunst en arts
Nog meer watersport